Duurzaam feesten - Herbruikbare bekers

Herbruikbare bekers

Sinds 1 januari 2020 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90%  (vanaf 1 januari 2022 is dat 95%) van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. De bewijslast ligt hiervoor bij de organisator. 

Glas geniet altijd de voorkeur, het is de meest duurzame keuze om drank te schenken. Op activiteiten waar glas een probleem is (omwille van de veiligheid) moet je voor herbruikbare bekers kiezen.  Die zijn milieuvriendelijk en duurzaam. Een extra pluspunt is dat het terrein achteraf veel properder achterblijft.

Herbruikbare bekers kan je ontlenen bij Werkplus. Hier vind je alle informatie terug. Ook via IMOG kunnen herbruikbare bekers ontleend worden. Meer info vind je op hun website.

Hou er wel rekening mee dat er met herbruikbare bekers een andere personele inzet nodig is. Er moet (eventueel) een waarborg teruggegeven worden, er moet een inzamelpunt zijn en de afwas moet gebeuren. Achteraf is er wel minder opruimwerk. 

Gratis water

Als stad raden we organisatoren aan om steeds gratis water te voorzien op elk evenement. Het is gezond, spaarzaam, dorstlessend en je vermijdt afval.