Vergunningsvoorwaarden (VIPS)

De omgevingsvergunning: gun jezelf een gezonde omgeving 

Misschien heb jij als inwoner van de stad of gemeente bouw- of verbouwingsplannen. Weet dan dat je voor werkzaamheden aan of rond je huis misschien een omgevingsvergunning moet hebben. Die is bedoeld om de leefomgeving te beschermen en ervoor te zorgen dat alle ontwikkelingen volgens de regels van de kunst gebeuren. Want de voorschriften zijn er niet zomaar. Een omgevingsvergunning is cruciaal voor de steden en gemeenten om goed te kunnen plannen en over de kwaliteit te waken. Een kwalitatieve, gezonde en duurzame leefomgeving is in het belang van iedereen.

Een omgevingsvergunning - vroeger spraken we van een bouwvergunning - is een officiële toestemming die de lokale overheid je geeft om bepaalde activiteiten uit te voeren die van invloed kunnen zijn op de fysieke omgeving. Dat kan gaan van het bouwen van een nieuwe woning tot het kappen van bomen of het uitvoeren van ingrijpende renovaties aan een bestaand gebouw. De vergunning is bedoeld om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden voldoen aan de geldende bouwvoorschriften, milieuwetten en stedelijke planningsregels. 

Belang

Omgevingsvergunningen zijn niet zomaar een set regeltjes: ze zijn van vitaal belang om verschillende redenen. Ten eerste beschermen ze de leefomgeving. Met een vergunning voorkomen we ongeplande ontwikkelingen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, het landschap of de levenskwaliteit van de gemeenschap: niemand wil plots een flat of een windmolen in de tuin van de buren. Omgevingsvergunningen gaan ook over veiligheid. Ze zorgen ervoor dat projecten voldoen aan de bouwvoorschriften en veiligheidsnormen en verminderen zo dus het risico op ongelukken.

Voorwaarden

Als je een omgevingsvergunning aanvraagt, kan de stad / gemeente specifieke voorwaarden opleggen. Het hangt af van het type werkzaamheden en de lokale regelgeving. Ze worden niet altijd opgelegd, maar het is jouw verantwoordelijkheid om alert te zijn voor eventuele aanvullende eisen. 

“Let erop dat je werkzaamheden steeds in overeenstemming zijn met de geldende wetten en regels, en dan zit je goed.”

Wat telt, is dat je de voorwaarden nauwgezet opvolgt. Als je dat niet doet, kan het leiden tot een handhavingstraject met bestuurlijke of gerechtelijke procedures en eventuele geldboetes. Voorkom deze juridische en financiële gevolgen dus liever en leef de voorwaarden meteen goed na. 

Naleving

Met het pilootproject VIPS (Vergunningen Informatie en Proactieve Samenwerking), opgestart in samenwerking met Intercommunale Leiedal en de stad of gemeente, willen we alle vergunningen met specifieke voorwaarden proactief opvolgen: we zullen de vergunningsvoorwaarden dus effectiever handhaven en erop toezien dat de regels worden nageleefd. Met het oog op de droogteproblematiek en biodiversiteit kijken we met name naar verharding en groenaanleg. Goede afspraken maken goede vrienden, en daar wordt iedereen beter van. 

Voor meer info, ga naar www.leiedal.be/omgevingshandhaving.