onze tuinrangers

Benieuwd naar wat er allemaal leeft in jouw tuin? Voel je het al kriebelen om er een klimaatbestendig paradijsje van te maken dat bruist van het leven? De Tuinrangers helpen je op weg met gratis tuinadvies.
- verwonder je over het grote en kleine leven in je tuin
- deskundig advies voor meer tuinnatuur
- op maat van jouw tuin en jouw leven
Nodig de natuur uit in je tuin.
voel je het al kriebelen? wil ji ook een klimaatbestendige tuin die gonst van het leven? Onze Waregemse tuinrangers helpen je graag op weg.
Vraag hier je gratis tuinadvies aan
Tips van onze tuinrangers
Onze tuinrangers geven regelmatig tips voor een biodiverser en ecologische tuin. Deze vind je in de De Sprong maar uitgebreider hieronder.

De herfst is de ideale periode om voorjaarsbloeiende bollen te bestellen en te planten. Bollen planten in jouw gazon verlengt de bloeiboog in je tuin en zorgt voor extra nectarbronnen voor bijen, hommels of zelfs overwinterende vlinders die vroeg in het voorjaar actief worden.
Voor verwildering in het gazon geef ik zelf de voorkeur aan elegante, enkelbloemige soorten die niet te groot worden. Bij de Narcissen heb je bijvoorbeeld naast de inheemse N. pseudonarcissus ook de rassen Tête-à-Tête, Elka, Topolino, W.P. Milner en February Gold/Silver die geschikt zijn voor verwildering. Dit is een persoonlijke voorkeur… Wil je toch die heerlijk geurende Bridal Crown, plaats die gerust ergens in een border dicht bij huis of lekker toch ook in je gazon…
Met het oog op verwildering vermijd je best de dure soorten. Doorgaans is die prijs er net omwille van de trage vermeerdering. Denk eventueel ook eens aan wat minder bekende (stinsen)bollen zoals Holwortel, Vingerhelmbloem, de gele Anemone ranunculoides en zijn zwavelgele halfzusje Anemone lipsiensis… Dit zijn allen bosplanten dus graag wat humus en schaduw. Tot slot wil ik ook zeker onze inheemse Kievietsbloem zeker niet onvermeld laten. Een pareltje voor een vochtige plek.
De herfst is ook de uitgelezen periode om vaste planten aan te planten. Wil je je borders eens herschikken, bijplanten of nieuw aanleggen: dit is dé periode… Kunnen de verse bloembollen meteen mee tussenin de nieuwe aanplant.
Afgevallen blad kan je verzamelen in je recyclagehoekje van je tuin. In een korfje dat nog ergens openingen heeft kan je er bladcompost van maken en vinden egels of andere er mogelijk een overwinteringsplekje.
Ook je bloemenweide kan je in deze periode voor een laatste keer maaien. Om de soortenrijkdom in de bloemenweide te bevorderen wordt het maaisel steeds afgevoerd.

- Het extreem droge voorjaar en mogelijks erg droge zomer zijn nefast voor flora en fauna.
Denk naast uw huisdieren ook aan onze vogels, egels, eekhoorns, hazen, insecten, … en zet hier en daar een schaaltje water in de tuin.
Doe dit best op een beschutte schaduwrijke plaats. Misschien spot je er dieren die je nooit eerder zag !
- Wist je dat samenleven met wespen veel voordelen heeft ? Een nest van 6.000 wespen kan in één week een half miljoen vliegen en zo’n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst. Kadavers van kleine zoogdieren, amfibieën en vogels worden in stukjes gebeten en gevoederd aan de larven. Mits goede afspraken zullen ze u veel minder kwaad berokkenen dan u aangeleerd werd. (zie : www.natuurpunt.be/nieuws/dit-zijn-de-5-grootste-misverstanden-over-wespen-20190605)
- “Maai mei niet” is niet enkel goed voor de fauna in je tuin. Je doet zelf ook behoorlijk wat voordeel ! Bij droge periodes zorgt langer gras voor veel bodemschaduw en bodemverkoeling. Zo blijft de bodem weken langer vochtig en vruchtbaar voor mens, plant en dier. Uw gras sterft niet af, je krijgt daarna geen kale plekken vol onkruid en je hoeft veel minder maaisel af te voeren.
- De strijd tegen slakken win je nooit ! Probeer samen te leven en je tuin te delen met hen. Zij zijn trouwens de “natives” en wij de cowboys 😉. De meeste kaalgevreten planten krijgen achteraf nieuwe bladeren die bijna niet meer opgegeten worden. Hierdoor overleven lokale flora heel makkelijk slakkenvraat en is iedereen op het einde van de rit content ! Op hun beurt zijn deze slakken noodzakelijk voedsel voor oa (jonge) egels, vuurvliegjes en lijsters (lijsters gebruiken een “lijstersmidse”, een steen waarop ze hun slakken kapotslaan en die je makkelijk kan vinden in je tuin). De solitaire “slakkenhuisbij” gebruikt de lege slakkenhuisjes als nestje. Ze overdekt het huisje met blaadjes en mos.
- Is uw grasmaaier stuk ? Koop u dan een mulchmaaier of robot. Bij mulchmaaien bemest je continu en op natuurlijke wijze uw gazon. Het gazon staat steeds frisgroen en zorgt voor veel bodemverbetering. Zelf bespaar je veel geld uit van milieu-onvriendelijke meststoffen, sproeistoffen en containerparkkosten. De vrijgekomen vrijetijd kan je gebruiken om zalig te genieten van je levendigere tuin, met een aperitiefke in je luie zetel.
- Wist je dat er in gans Vlaanderen heel veel vuurvliegjes leven ? Je zoekt ze best vanaf eind juni bij niet te nat en niet te droog weer en een 20 à 25°C. Ga buiten zoeken langs bosranden, onder hagen en beekranden naar een fluo-groen fel lichtje op de grond. Bij valavond tussen 22.30 en 23.30 zijn ze het actiefst en dat soms tot in augustus. Dit zijn meestal de vrouwtjes van de grote vuurvlieg. Zij eten uitsluitend slakken en zijn een keversoort. Ze hebben meerdere jaren nodig vooraleer ze “vuurvlieg” worden. De mannetjes vliegen rond en geven geen zichtbaar licht. Zij speuren samen met u naar een beeldschoon vrouwtje onder het gras. Dwaallichtjes zijn mannetjes van de kleine vuurvlieg. Deze is veel zeldzamer en kan je oa gaan bekijken via geleide wandelingen met Natuurpunt of Natuur & Bos. Zoek even op internet en je kinderen zullen je eeuwig dankbaar zijn voor het dwaallicht-spektakel !
- Raakt je oprit niet aangelegd ? Ligt hij in kiezel of bouwafval ? Strooi af en toe wat graszaad en rij het mee af met het gazon. De oprit oogt veel frisser, je hoeft niet te sproeien en je brengt leven in de brouwerij. Vandaag is een grasoprit trouwens hip !

Van je tuin een ruimte maken waar de natuur een kans krijgt is lang niet zo moeilijk: inheemse planten, dieren, insecten enz … zijn taaier dan je denkt.
Maar je mag ze het leven niet onmogelijk maken met verdelgingsmiddelen en overdreven veel meststoffen. Verdelgingsmiddelen doen meer dood dan enkel het “kwaad” dat er mee wil bestrijden.
En op lange termijn bereik je er vaak het omgekeerde mee dan wat je wil bereiken. En een onkruidje in de gazon of border kan ook mooi zijn!
Zeker ook het “goede” krijgt het hierdoor moeilijk.
Overdrijf niet met grote oppervlaktes gazon en verharding: het maakt je tuin tot een ruimte die op hete zomerdagen gaat uitdrogen .. en alles wat leeft heeft water nodig!
Geef hier wat extra hulp met een vijvertje of enkele schalen water!
Ga eens op zoek wat er allemaal leeft in tuin zoals vogels , egels, insecten … en zoek er eens iets over op!