Paarden in het straatbeeld

Metalen paard: Waregem koerse

Paard (Gernay Philip)

Dit paard van de hand van Philip Gernay siert de inkomhal van het stadhuis. Het beeld werd gemaakt in metaal smeedwerk en werd door de stad aangekocht in 1980. Het was het eerste kunstwerk dat de stad aankocht in het thema van paarden.

Kunstpaard: kunstwerk Waregem koerse

Waregem Koerse (Jan Desmarets)

In 2003 schonk de service club ‘Fifty One' een bronzen beeld aan de stad Waregem. Het draagt de naam "Waregem Koerse" en werd centraal op de markt geplaatst.

De bronssculptuur van Jan Desmarets (Wervik) is het uithangbord bij uitstek van paardenstad Waregem.

Het bronzen beeld combineert de galopperende en stijgerende bewegingen van twee paarden in één en dezelfde sculptuur. Het toont perfect hoe mooi paarden wel kunnen bewegen. Het suggereert daarom ook dynamisme en vooruitgang.

Kusntpaard: Obstacle

Obstacle (Jean Claeys) 

De Waregemse Fifty-One Club schonk in 2007 een tweede beeld aan de stad, opnieuw een paard maar nu met ruiter. Dit bronzen kunstwerk, ‘Obstacle', is van de hand van de in Frankrijk verblijvende kunstenaar Jean Claeys. Het beeld is een momentopname van een paard in volle beweging. De ‘hindernis' uit de titel verwijst naar het moment dat het paard remt voor een hindernis. Ook de ruiter is afgebeeld in een passende beweging. ‘Obstacle' moet een symbool worden voor 160 jaar Waregem Koerse en straalt de dynamiek uit van Waregem als stad van het paard. Het beeld kreeg voorlopig een plaats aan de ingang van de hippodroom. Op termijn krijgt het een definitieve bestemming op de rotonde van het Leeuwke (rondpunt Holstraat - Rooseveltlaan).

Kunstpaard: Meeting point

Meeting Point (Frank Vanhooren)

In de raadzaal van het stadhuis staat een kunstwerk geschonken door Desselgems kunstenaar Frank Vanhooren. Zijn gipsbeeld ‘The Meeting Point' is een eenvoudige verwijzing naar mens en paard. Net zoals bij de andere beelden van deze kunstenaar primeert de expressie van het beeld. De eenvoud van het beeld maakt de betekenis duidelijk, namelijk de uitbeelding van de band tussen mens en paard.  Het oogcontactpunt van deze relatie wordt door de kunstenaar ‘The Meeting Point' genoemd.  Het werk heeft ook nog een betekenis op een tweede niveau. The meeting point slaat namelijk evenzeer op de plaats waar mens en paard samenkomen voor de jaarlijkse Waregem Koersefeesten.

Kunstpaard: horse parade

Horse Parade

Tijdens de Waregem Koersefeesten 2005 nam Waregem  deel aan de Horse parade.
Het initiatief, dat 175 jaar België mee glans gaf, was de opvolger van het succesvolle ‘Art on Cows', dat in 2004 in Brussel plaatsvond en waar 250 kunstkoeien te zien waren en de voorganger van Elephant Parade in 2008 in Antwerpen.

De paarden als artistieke dragers waren in verschillende versies te bewonderen: trekpaard, steigerend  paard,  klein hobbelpaard en dressuurpaard.
Deze in oorsprong blanco paarden, uit  glasvezel vervaardigd, werden gedecoreerd door diverse kunstenaars, gekozen door de sponsor mecenas die hiervoor de kosten droeg. Naast het feit dat ‘Horse parade Belgium 2005' een groot ludiek evenement was, kwam de opbrengst ten voordele van vijf acties van liefdadigheid of van openbaar nut.

De stad kocht vier exemplaren en die staan nu in het Waregemse straatbeeld te pronken.

Geluidsmuur

In oktober 2008 werd een geluidsmuur geplaatst op de Expresweg ter hoogte van de wijk De Biest. Wie Waregem binnenkomt wordt geconfronteerd met aanstormende paarden. Deze paarden werden gefotografeerd tijdens de Grote Steeple Chase op Waregem Koerse en de foto is van de hand van Waregems fotograaf Piet Eggermont

foto geluidsmuur