Duurzame stad

1. LEF

LEF staat voor Lokaal, Ecologisch en Fair, de nieuwe wind in de Fairtrade-beweging. Stad Waregem is sinds 2009 een Fairtrade Gemeente. Zo engageert de stad zich om eerlijke handel te ondersteunen, met oog voor mens en planeet. De campagne draagt bij aan een eerlijk loon voor boeren en producten wereldwijd, zowel de boeren dichtbij als de boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

Wereldwinkel Waregem Wereldwinkel Desselgem

Wij hechten daarnaast natuurlijk ook veel belang aan onze eigen Waregemse boeren en producten. Dat doen wij door hen zoveel mogelijk in de kijker te zetten en als stadsbestuur zoveel mogelijk lokaal aan te kopen. Benieuwd wat de lokale Waregemse markt allemaal te bieden heeft?

Ontdek onze hoevewinkels (Korte keten)

2. SDG'S

In september 2015 werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) formeel aangenomen door de algemene vergadering van de VN, met Agenda 2023 voor Duurzame Ontwikkeling. Gedurende de 15 jaar daarna moeten 17 SDG's, die gekoppeld worden aan 169 targets, een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. Deze doelen die één en ondeelbaar zijn reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect.

Deze doelen vormen een unieke fusie van twee mondiale agenda's: duurzame ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. De nadruk van deze agenda ligt op 'universaliteit' , wat betekent dat de implementatie niet enkel in het Globale Zuiden moet gebeuren, maar over de gehele planeet.

De SDG's vormen een leidraad in het Waregems beleid. Zo werd het strategisch meerjarenplan opgebouwd aan de hand van de SDG's. Ook subsidieaanvragen van de dienst lokaal mondiaal beleid worden aan de hand van de SDG's beoordeeld.