Aziatische hoornaar gespot?

Gepubliceerd op Donderdag 20 april 2023

De Aziatische hoornaar is een wesp die invasief is.  Deze komt van nature niet voor in ons streken.  Ze is echter zeer schadelijk voor de biodiversiteit en de landbouw. Deze wesp staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa.  Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging. 

We vragen om uit te kijken naar nesten van de Aziatische hoornaar in en rond je huis. In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken een nieuw nest. Dergelijke nesten maken ze altijd op een beschutte plaats.  Heel veel in door mensen gemaakte locaties, zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken of luifels.  Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken.  De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op enkele meters hoogte.  In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger eenvoudig uit te voeren.  

Heb je een Aziatische hoornaar of zijn nest gespot? Meld dit dan op Vespawatch.be.  Via de provincie West-Vlaanderen zal je melding bekeken worden en zal er een verdelger langskomen. Dit is volledig gratis. 

Update 8 november 

Meldingen van nesten van Aziatische hoornaar op vespawatch.be van ná 10/11, zullen niet langer doorgegeven worden aan een verdelger.  Dat is op dat moment immers niet meer zinvol, omdat de nieuwe koninginnen op dat moment in belangrijke mate reeds uitgevlogen zijn.  Om die reden worden nesten in deze fase van het jaar altijd steeds meer inactief.

 

Verwar de Aziatische hoornaar niet met de Europese hoornaar. Deze soort is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!