Oude muziek

  vanaf 15 jaar

  voorkennis: 3de graad afgewerkt hebben

  2 uur per week

  keuze uit vertolkend muzikant of creërend muzikant

Studierichting vertolkend muzikant

Te volgen vakken :

  • INSTRUMENT

* Vind hier ons aanbod aan instrumenten oude muziek.

 

Verplichte keuze uit minstens één van onderstaande vakken :

  • GROEPSMUSICEREN/ENSEMBLE

In het vak groepsmusiceren/ensemble vorm je samen met andere muzikanten een ensemble. Elke week weer maken jullie muziek. Je leert samenwerken en luisteren naar mekaar. In groep hebben jullie hetzelfde doel : genieten van wat jullie samen creëren.  

  • BEGELEIDINGSPRAKTIJK

Begeleidingspraktijk is in de optie oude muziek enkel voor wie orgel of klavecimbel speelt.

Zoals je een eigen tekstje schrijft of een tekening maakt, zo kan je ook op een instrument eigen muziekstukjes verzinnen zonder een partituur. Je komt te weten hoe je een melodie of een lied kan begeleiden. En waarom zou je niet iets ineen knutselen dat volledig van jou is ? Kom zeker proeven want het smaakt naar meer !

  • HISTORISCHE UITVOERINGSPRAKTIJK

Historische uitvoeringspraktijk… Klinkt dit in jouw oren oubollig en ouderwets ? Niets is minder waar want muziek en dans is van alle tijden !

In dit vak leer je de inhoud via de praktijk voor het begeleiden van (barok)dansen,  voor het maken van becijferingen van akkoordenschema’s… Stilletjes aan leer je je eigen stukken te schrijven en te improviseren. Ook andere instrumenten leren begeleiden met klavecimbel behoort tot de mogelijkheden. Geen pruik vereist !

 

Studierichting creërend muzikant

Te volgen vakken :

  • INSTRUMENT

Vind hier ons aanbod aan instrumenten.

 

Minstens één verplichte keuze uit :

  • CREAGROEPSMUSICEREN (INSTRUMENTAAL)

Hou je ervan om met andere muzikanten samen muziek te maken maar wil je zelf graag een creatieve inbreng doen ? In crea-groepsmusiceren worden de twee werelden verenigd.

Het groepsmusiceren blijft uiteraard belangrijk. Er worden partituren gespeeld die geschreven of gearrangeerd zijn voor de bezetting van jouw specifieke groep. Daarnaast mag je jouw creativiteit inzetten om bijvoorbeeld variaties te maken op het stuk of door zelf een beweging toe te voegen in dezelfde stijl.

  • ARRANGEREN

In de les arrangeren leer je een arrangement te maken dat speelbaar is voor de bezetting die jij voor ogen hebt. Er wordt vertrokken vanuit bestaande muziek. Allereerst worden de akkoorden nog eens opgefrist en vandaar uit wordt er dan vertrokken richting arrangement. Er is bijzondere aandacht voor alle verschillende instrumenten …

  • GELUIDSLEER- & OPNAMETECHNIEK

Altijd al willen weten hoe je je eigen nummers kan opnemen of hoe je het gewenste geluid uit je synthesizer of effecten krijgt? In de lessen Geluidsleer en opnametechniek leer je alles over het opnemen, bewerken en programmeren van muziek.

We nemen het volledige opname proces onder de loep. Het kiezen van de juiste microfoon, het programmeren van een drum, het afmixen van een nummer… Naast het werken met opnamesoftware bekijken we ook hoe we een geluidsbron kunnen manipuleren om de gewenste klank te verkrijgen.

  • COMPOSITIE

Vertrekkend van een muzikale wens, droom, melodie of vanuit jouw instrument of stem kan je in dit vak terecht om zelf iets te creëren. Wil je vanuit improvisatie je eigen partituur maken in noten of in beelden, gedachten, woorden,... het kan en mag allemaal. Wil je je eigen filmmuziek schrijven of een cross-over creëren tussen architectuur en muziek… Kom dan maar af. Bedoeling is dat je in deze discipline de kunst in jezelf op een creatieve wijze verder ontdekt.

  • MUZIEKTHEORIE

Ontdekken hoe muziekstukjes in elkaar zitten… Zelf nummers of melodieën schrijven… Zoeken naar mooie akkoorden… Wil je graag tekst op muziek zetten ? Kom dan zeker naar de lessen muziektheorie. Je leert de kneepjes van het vak. Deze cursus bouwt verder op het vak Creamuziek/muziekschrijven in de 3de graad.

Instappen in deze discipline in de 4de graad is mogelijk.

  • BEGELEIDINGSPRAKTIJK

Dankzij deze cursus heeft de wereld van de akkoorden geen geheimen meer voor jou. Je leert die toe te passen in alle mogelijk begeleidingen op je instrument.

  • HISTORISCHE UITVOERINGSPRAKTIJK

Historische uitvoeringspraktijk… Klinkt dit in jouw oren oubollig en ouderwets ? Niets is minder waar want muziek en dans is van alle tijden !

In dit vak leer je de inhoud via de praktijk voor het begeleiden van (barok)dansen,  voor het maken van becijferingen van akkoordenschema’s… Stilletjes aan leer je je eigen stukken te schrijven en te improviseren. Ook andere instrumenten leren begeleiden met klavecimbel behoort tot de mogelijkheden. Geen pruik vereist