Wat is kindvriendelijkheid?
In een kindvriendelijke stad of gemeente, zijn kinderen en jongeren volwaardige medeburgers. Ze hebben het recht om actief vorm te geven aan de samenleving, over alle levensdomeinen van kinderen en jongeren. De realisatie van kinderrechten is hierbij geen einddoel, maar dient als hefboom voor verandering. Het is een dynamisch, veranderlijk proces waarin steeds nieuwe aspecten en uitdagingen worden toegevoegd.
Kindvriendelijkheid is een barometer voor goed lokaal beleid dat de leefbaarheid voor iedereen verhoogt.

tekening belevingsonderzoek

Kindvriendelijke stad: niet zomaar een label

In een portfolio toont een stad of gemeente aan dat ze aan een aantal kernvoorwaarden voldoet. Een jury die bestaat uit deskundigen op vlak van (lokaal) jeugd- en kinderrechtenbeleid, beoordeelt het porfolio. Krijgt een stad of gemeente het label toegekend, dan is dat voor zes jaar geldig.

Om aan al de voorwaarden te voldoen, legde de stad een heel traject af. Het startschot werd gegeven eind 2021, het indienen van het definitieve portfolio vond plaats begin 2024.

Doorheen het traject werd er gewerkt aan een breed engagement en draagvlak bij bestuur en diensten (Iedereen mee). Het traject werd bewaakt door een divers samengestelde werkgroep: Schepen van Jeugd, ambtenaren van verschillende domeinen (stad en welzijn), korpschef van politiezone Mira, jeugdhuis Jakkedoe,…

Eén van de voorwaarden is een grondige, participatieve analyse om je toekomstig beleid op te baseren. Vooral in fase 1 en fase 2 werd hieraan gewerkt.

Einddocumenten uit het traject

In juni 2024 wordt beslist of de stad zich de titel kindvriendelijkheid mag aanmeten. De jury buigt zich dan over het portfolio dat onder meer de twee onderstaande werkdocumenten telt:

  • Visienota: Omschrijft de visie van de stad op kindvriendelijkheid. Schept het kader omtrent personeel, budget, samenwerking over diensten heen. 
    Lees hier de volledige visie en strategie.
  • Actieplan: Een concretisering per thema van de acties op lange en korte termijn die per thema uitgevoerd zullen worden. Het actieplan is dynamisch en wordt bijgewerkt naar gelang prioriteiten of opportuniteiten. 
    Lees hier het volledige actieplan met de voorstellen per thema.