Fietsroutes

fietsers natuur

De Taeye Tour

Start: Markt Waregem
Afstand: 30 km
Beschrijving: tijdens deze tocht kom je langs tien Waregemse woonwijken. De naam verwijst naar Alfred De Taeye, oud-minister van Volksgezondheid en Gezin, die in 1948 een voorstel indiende dat zou leiden tot de huisvestingswet De Taeye. Deze wet voorzag staatspremies om individuele woningbouw te stimuleren. In 1954 werd de 100 000e "De Taeye premie" uitgereikt in Waregem.

Deze fietsroute op RouteYou

Gaverbeekroute

Start: parking Park Baron Casier, Marcel Windelsstraat
Afstand: 31 km
Bijzonderheden: bewegwijzerd
Beschrijving: situeert zich in het grensgebied van West- en Oost-Vlaanderen en voert ons langsheen de Leie tot Machelen en vervolgens gaat het richting Kruishoutem, Nokere, Oud Moregem en Wortegem.
Dit is een provinciale route en is te koop in de stadswinkel voor 2 euro.

Lost Trails route

Start: HIPPO.WAR, Holstraat 95/41
Afstand: 57 km
Beschrijving: De gemeente Heuvelland, de stad Oudenaarde en de stad Waregem bundelden hun krachten in twee fietsroutes. Deze routes vertellen het verhaal van de Amerikaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een gemeenschappelijk verhaal:  velen sneuvelden nabij Kemmel en werden begraven in Waregem. De fietsroutes herdenken de Amerikaanse oorlogsdeelname die een doorbraak naar de vrede versnelde. Door de herinnering levend te houden is hun inzet en offer niet zinloos geweest. WO I plaatste Amerika tevens als grootmacht voor het eerst internationaal op de voorgrond.’

Promofilmpje

Deze fietsroute op RouteYou

HIPPO.WAR-fietsroute

Start: HIPPO.WAR, Holstraat 95/41
Afstand: 37,1 km
Beschrijving: Deze fietsroute werd gerealiseerd naar aanleiding van de opening van het bezoekerscentrum HIPPO.WAR op de site Gaverbeekhippodroom op 11/11/2017. Je start aan HIPPO.WAR en fietst zo langs verschillende oorlog-gerelateerde locaties in Waregem en de deelgemeentes. Neem gerust eerst een kijkje in het bezoekerscentrum en leer zo meer over het paard en de Amerikanen tijdens WO I. Je ontdekt het verhaal van deze stille helden en je komt meer te weten over de sterke band tussen een soldaat en zijn paard. Alle info vind je op www.hippowar.be
Bovendien is Waregem dé paardenhoofdstad van Vlaanderen en ieder jaar worden er tal van paardenwedstrijden georganiseerd op de Gaverbeekhippodroom. Het hoogtepunt van al deze evenementen is het wereldbekende Waregem Koerse. Een echte hoogdag voor Waregem!
Tijdens de route passeer je vanzelfsprekend de Amerikaanse Begraafplaats Flanders Field, de enige begraafplaats in België van Amerikaanse soldaten die sneuvelden in WOI. De nauwe link tussen de Verenigde Staten en Waregem wordt ook ieder jaar duidelijk op de Memorial Day ceremonie op de begraafplaats eind mei. Er liggen in totaal 368 soldaten begraven en er staan 43 namen van vermisten vermeld op de Wall of the missing.
Tussen HIPPO.WAR en Flanders Field werd er een symbolische link gelegd met 411 stoepnagels. Op iedere stoepnagel staat er een naam van een soldaat die begraven ligt of als vermist vermeld staat op Flanders Field.

Deze fietsroute op RouteYou | De verkorte versie van deze fietsroute op RouteYou (23,3 km)

Transport door de eeuwen heen

Start: voorkant station, Noorderlaan 71
Parkeren: achterzijde station, Boulezlaan
Afstand: 25 km
Beschrijving: tijdens deze tocht verkennen we diverse wegen die van belang geweest zijn in de ontwikkeling van onze stad
Info te verkrijgen in de stadswinkel.

Deze fietsroute op RouteYou

Tussen Zavelput en Spoorwegberm

Start: stallingen park Baron Casier, Stationsstraat 34
Parkeren: parking Marcel Windelsstraat
Afstand: 28 km
Beschrijving: tijdens deze fietstocht maak je kennis met de groene omgeving in en om Waregem. Hierbij zijn de Oude Spoorwegberm en het natuurdomein de Zavelputten in Beveren-Leie zeker de moeite waard! De spoorweg is sinds 1985 niet meer in gebruik en is een natuurlijk plekje van anderhalve kilometer op de grens van Zulte en Waregem. De waterplas in de Zavelputten is dan weer ontstaan uit vroegere zandwinning. De put werd gevoed door grond en regenwater en werd zo een interessante vijverbiotoop.
Info te verkrijgen in de stadswinkel.

Deze fietsroute op RouteYou

Vlasroute

Start: Kerk Desselgem, Liebaardstraat
Parkeren: Kerkplein Desselgem
Afstand: 15 km
Beschrijving: deze route werd ontworpen naar aanleiding van de Vlasdag, de tocht leidt ons langs de resterende vlasbedrijven van Beveren-Leie en Desselgem.
Info te verkrijgen in de stadswinkel.

Deze fietsroute op RouteYou

V-route

Start: aan Jeugdcentrum, Zuiderlaan 46 te Waregem OF aan het Landhuys, Nokeredorpstraat 26 te Nokere-Kruisem
Afstand: 25 km - verkort 12 km (vlak traject)
Parkeren: parking Jeugdcentrum
Bijzonderheden: bewegwijzerd -  Heuvelachtig parcours
Beschrijving: deze tocht loopt in het zuidelijk grensgebied van West- en Oost-Vlaanderen. De route is een initiatief van de familie Verbeke en werd jaarlijks ingereden op 15 augustus. Vertrekpunt Jeugdcentrum.
Folder te verkrijgen in de stadswinkel.

Deze fietsroute op RouteYou (volledige route - verkort traject)

Waregemse Hoevenroute

Start: Goed te Nieuwenhove, Platanendreef 16 (Nieuwenhove)
Parkeren: Kerkplein Nieuwenhove
Afstand: 34 km
Beschrijving: hoofdzakelijk langs rustige landbouwwegen langs verschillende historische hoeves en landbouwwoningen.
Info te verkrijgen in de stadswinkel.

Deze fietsroute op RouteYou

Kapelletjesroute

Start: Begraafplaats Beveren-Leie (Sint-Jansstraat 126)
Parkeren: Parking begraafplaats Beveren-Leie
Afstand: 55 km (Kapelletjesroute West: 25 km / Kapelletjesroute Oost: 30 km)
Beschrijving: deze tocht brengt je langs de mooiste kapelletjes van Waregem. 

De folder van deze fietstocht kan je verkrijgen in de stadswinkel. Je kan de folder ook hier downloaden.