Mannen in traditionele klederdracht op paard

Door zijn schoonheid, elegantie en kracht heeft het paard sedert 1847 een dominante rol gespeeld in de Waregemse samenleving.

De streek van Waregem werd door welstellende burgers uit de omliggende steden als ideaal bestempeld om er jachtpartijen te voet en te paard te organiseren.  In 1847 werd beslist om wedrennen te organiseren in het centrum van de gemeente. De straatstenen werden uitgebroken en op maandag 30 augustus 1847 werd onder massale belangstelling van de bevolking de eerste wedren gehouden. Waregem Koerse was geboren.

Felix De Ruyck, weldoener en toenmalig bewoner van het huidige kasteel Casier, ligt samen met Jules Storme, toenmalig gemeenteraadslid, aan de oorsprong van dit gebeuren. Beiden zijn fervent paardenliefhebbers, die hun idee realiseerden: de organisatie van een paardenwedren ter vermaak van de ganse bevolking. 

In 1855 kreeg Felix De Ruyck de toelating om Waregem Koerse te organiseren op de weide  en zaailanden, gelegen aan de Holstraat, vlak tegenover het oude kasteel Potegem. Er werd een heuse Steeple Chase georganiseerd met als orgelpunt de sprong over de Gaverbeek. Onder impuls van Marc Lejeune, een Noord-Franse industrieel, groeide het gebeuren uit tot een niet te missen evenement voor ieder die naam en faam had in die tijd.

De modernisering, aanleg of heraanleg van de hippische infrastructuur van Waregem is in een voortdurende evolutie, zodat de liefde tussen de Waregemnaars en het paard kan blijven duren.

Als paardenstad organiseert Waregem om de 10 jaar een memorabele paardenstoet. 

1997: Ode aan het Paard

Op 24 augustus 1997 werd 150 jaar Waregem Koerse gevierd. "Ode aan het paard" was een folkloristische paardenstoet met 59 groepen of taferelen waarvan 7 muziekmaatschappijen, verschillende show- of dansgroepen, wagens, koetsen, paarden en figuranten. In totaal trokken 1500 deelnemers en 500 paarden door de centrumstraten van Waregem.

2007: Parade van het Paard

Voor de 160ste editie van Waregem Koerse koos het lokaal bestuur voor een totaal ander concept van stoet. In het eerste luik van de Parade werd de overgang van Waregem als agrarische gemeente naar stad uitgebeeld. Onder meer Waregemse toneelverenigingen, maar ook de landbouwverenigingen droegen hun steentje bij om de evolutie van de vlasnijverheid naar textielstad uit te beelden. 
In het tweede deel kwam de 160ste Waregem Koerse aan bod. Niet alleen bookmakers en de hippodroom werden uitgebeeld, maar ook het Ascot van het vasteland, met de nodige show en hoeden kwam aan bod.
Het derde deel was dan de apotheose: het Euro Equus netwerk. Spectaculaire praalwagens reden mee om dit gegeven nog meer luister bij te zetten.

2017: Parade van het Paard

Op zondag 20 augustus 2017 trok er opnieuw een internationale parade van het paard door Waregem. Dit ter ere van het 170-jarig bestaan van Waregem Koerse. Daarnaast was Waregem ook Europese Stad van het paard in 2017.