Munkenbrug en Vlasbrug verbinden Waregem en Wielsbeke

Gepubliceerd op Woensdag 22 december 2021
Nieuwe brug Desselgem-Ooigem door Vlaamse Waterweg

Wie van Waregem (Desselgem) naar Wielsbeke (Ooigem) wil, kan dat binnenkort via twee nieuwe bruggen over de Leie. Meteen krijgen ze ook elk een eigen naam. Na overleg tussen de stad Waregem, de gemeente Wielsbeke en bouwheer De Vlaamse Waterweg nv zal de wegbrug de ‘Munkenbrug’ worden, terwijl de fietsers- en voetgangersbrug de naam ‘Vlasbrug’ krijgt. Beide namen verwijzen naar de historische ontwikkeling van de streek.

De Vlaamse Waterweg nv bouwt een hogere wegbrug over de Leie, zodat ook in de toekomst alle binnenschepen kunnen blijven passeren. Deze brug is ondertussen in volle opbouw en wordt in het voorjaar van 2022 in gebruik genomen. Omdat de mogelijkheden ter plaatse om de Leie over te steken beperkt zijn, voorzien De Vlaamse Waterweg nv, Waregem en Wielsbeke ook een fietsers- en voetgangersbrug aan Beveren-Trakel/de oude Leiearm. Daarvoor zijn de voorbereidende werken al gestart. Deze extra toeristische troef zal in het voorjaar van 2023 klaar zijn.

Vanaf de ingebruikname krijgen de bruggen meteen ook een passende naam. Beide namen leggen de link naar het lokale verleden. De wegbrug zal vanaf de ingebruikname ‘Munkenbrug’ heten, de fietsers- en voetgangersbrug zal als ‘Vlasbrug’ door het leven gaan.

Munkenbrug

‘Munken’ verwijst naar de monniken die gedurende 10 eeuwen in het Munkenhof of het Hof van de (Gentse) Sint-Pietersabdij van Desselgem woonden, in een bocht van de oude Leiearm. De monniken richtten de grote hofstede in als bestuurscentrum voor hun bezittingen in de regio. De aanwezigheid van de monniken zorgde er ook voor dat men in de volksmond meer en meer ging spreken van ‘Goed ter Munken’, ‘het Munkengoed’ of ‘het Munkenhof’.

Vlasbrug

De ‘Vlasbrug’ verwijst uiteraard naar de vlasnijverheid, die onze regio in de 19e eeuw op de wereldkaart zette. Na de landbouwcrisis in het midden van die eeuw legden vele Zuid-West-Vlaamse boeren zich toe op de bewerking van vlas. De Leie liet het roten (blootstellen van de plant aan water zodat de vezels loskomen) in stromend water toe. Dat leverde hoogwaardige vezels op, met alle economische successen en grote welvaart van dien.

fietsbrug