Bouw vispassage en renovatie stuw Sint-Baafs-Vijve

Gepubliceerd op Maandag 04 oktober 2021

Vanaf 13 oktober 2021 start De Vlaamse Waterweg de werken voor de bouw van een vispassage en de renovatie van de stuw in Sint-Baafs-Vijve, in het kader van rivierherstel en duurzame waterbeheersing. Omdat dit project op de grens met Sint-Eloois-Vijve gebeurt,  is er tot het einde van de werken ook enige hinder op Waregemse grondgebied.

Omleiding tijdens werken

Ter hoogte van de stuw is het Leiesas vanaf 13 oktober 2021 afgesloten tot het einde van de werken. Auto's kunnen omrijden via de Emiel Clausstraat. Voor fietsers en voetgangers is er een tijdelijke weg rondom de werfzone.

(lees verder onder de afbeelding)

werfplan aanleg stuw Sint-Baafs-Vijve

Jaagpad langs Leie blijft afgesloten

Naast de stuw en de vispassage, is ook de bouw van een nieuw dienstgebouw aan de nieuwe sluis in Sint-Baafs-Vijve in uitvoering. Om veiligheidsredenen blijft het jaagpad langs de Leie er afgesloten tijdens de volledige duur van de werken, tot midden 2023.

Om de Leie geschikt te maken voor grotere binnenschepen dienen heel wat aanpassingen te gebeuren. Daarom is er het binnenvaartproject Seinde Schelde Vlaanderen, waar de Leiewerken in Waregem en Wielsbeke deel van uitmaken. Het gaat o.a. over een nieuwe, grotere sluis (reeds afgewerkt), een nieuwe brug Desselgem-Ooigem, een nieuwe vispassage en renovatie van de stuw. Dit project gebeurt met steun van de Europese Unie.