Bakens van bomen: dien je eigen boom in

Gepubliceerd op Woensdag 15 december 2021

Kleur het landschap en dien je eigen boom in. Solitaire, hoogstammige, emblematische bomen met een zekere erfgoedwaarde. Daar draait het project Bakens van bomen om. Leiedal selecteerde alvast één boom in Waregem, nu is het aan jou. 

Omdat Zuid-West-Vlaanderen amper beschermde landschapselementen telt, roepen Intercommunale Leiedal en de 13 steden en gemeenten uit de regio hun inwoners op om massaal bomen door te sturen die voor hen een zekere betekenis hebben. Dat kan zijn omwille van een bijzondere herinnering, hun specifieke locatie of historiek.
De ambitie is aantonen hoe belangrijk die 'bakens van bomen' in de beleving van ons (stedelijke) landschap zijn én de vervlogen erfgoedwaarde ervan in ere herstellen.

Dien nu een eigen boom in

Via Bakens van bomen hoopt initiatiefnemer Leiedal de aandacht op die markante bomen te vestigen. De voorbije weken riep het project al een eigen Instagram-account en een projectwebsite in het leven, waarmee de historische verhalen achter een eerste selectie bomen werden gedeeld.
En nu schakelt de intercommunale dus jouw hulp in. Via de projectwebsite kunnen alle inwoners van de regio een boom selecteren, die voor hen een bijzondere (beeld)waarde heeft en in hun ogen bewaard moet blijven.

De intercommunale verzamelt alle doorgestuurde bomen op de projectwebsite en trekt er in het voorjaar van 2022 opnieuw op uit, op zoek naar de opvallendste verhalen achter de ingezonden bomen. Die worden daarna op dezelfde manier als de eerste reeks bomen gecommuniceerd via digitale media.

Opgaande esdoorn als kapelboom

Leiedal selecteerde alvast één boom in Waregem. Die staat in de Olifantstraat 21 (zie ook foto onderaan). Lees het verhaal achter deze boom.

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 2,60 m
  • Totale hoogte: 16,61 m
  • Hoogte takvrije stam: 4,41 m
  • Kruinbreedte: 16,77 m

Bekijk het hele project Bakens van bomen

Volg het project op Instagram

Registreer een eigen boom